Въпреки убеждението, че у нас е скъпо, цените в България са най-ниски в сравнение със средноевропейските цени. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на среща с кметове и областни управители от Североизточен регион във Варна.
Според Димитров България е на трето място в ЕС по развитие на икономиката. Преди нас са само Румъния и Словакия. За четвъртото тримесечие на 2008 г. само 6 държави имат положителен ръст на икономиката и България е една от тях с 3,6%.
България освен това е с едни от най-ниските данъци в ЕС. По думите на енергийния министър България прави добро впечатление пред инвеститорите по отношение на подоходните данъци и с едни от най-ниските социални осигуровки. Това е предпоставка за привличане на повече интернационални инвестиции. "Въпреки спада в края на миналата година, България е безспорен шампион в ЕС с преките чуждестранни инвестиции, достигащи 6 млрд. евро", бе категоричен енергийният министър. Много голям е интересът към възобновяемите източници. Няколко японски компании са проявили интерес, каза още той. Интерес има и към бизнес строителството, в това число изграждането на молове. /БЛИЦ