С настъпването на новата година ще започнат и предизвикателствата пред финансовата рамка на държавата. Бюджет 2022 по думите на финансиста Румен Гълъбинов трябва да продължи възстановяването на сегашните политики на финансиране. Засега политическите обещания са в сферата на маркетинга, и според него, ние сме се върнали две години назад заради пандемията.

Пред БЛИЦ ТV Гълъбинов заяви, че действащият Бюджет се е движел в допустими норми през първите шест месеца, но актуализацията е променила неговото възстановяване, което е изключително слабо. При положение, че имаме инфлация от 6% и според финансовия експерт възстановяването ще много трудно с растеж на БВП от 0.4 процента.

Засега всички намерения на политиците да задържат добавките към пенсиите, социалните плащания, антикризисните помощи, това минава през поемане на вътрешен дълг. Ако не се подобри текущата ликвидност, според Румен Гълъбинов трудно може да мисли за поемане на външен дълг.

Зимата ще се наложи да затегнем коланите, защото се очаква поскъпване на парното и електроенергията за бита. Затова финансовият експерт призовава да спестяваме.

Още от анализа на Румен Гълъбинов вижте в БЛИЦ ТV