Първото покачване на цените на жилищата в Обединеното кралство от седем месеца насам беше засенчено от бързо влошаващите се перспективи пред пазара на имоти, тъй като очакванията за по-високи лихви се реализираха, съобщава Bloomberg.

Средната цена на жилище в Обединеното кралство се повиши до 286 000 паунда през юли 2023 г., което е с 0,5% повече спрямо предходния месец, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

Нарастват опасенията, че търсенето на жилища и цените на имотите скоро ще бъдат подкопани от нарастващите лихви по ипотечните кредити. Инвеститорите залагат, че Bank of England ще повиши основния си лихвен процент до 6% на фона на горещите данни за инфлацията.

„Ръстът през юли ще бъде краткотраен“, каза Габриела Дикенс, старши икономист в Обединеното кралство в Pantheon Macroeconomics, която очаква цените да паднат с 8% от пика си.

„Цените на жилищата ще продължат да падат. Последствията от повишаването на лихвите по ипотечните кредити ще компенсират увеличението на реалните доходи поради по-ниските сметки за енергия през втората половина на тази година“, добави експертът.

Националната статистическа служба отчита, че натискът върху наемателите продължава да нараства, като наемите в частния сектор са се повишили с 5% през 12-те месеца до юли спрямо 4,8% през предходния месец.

Това е най-бързият растеж от началото на записите през януари 2016 г. Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук