Китайската национална петролна корпорация (CNPC) се отказа този месец да достави от Венецуела близо 5 милиона барела нефт. Причината са въведените от САЩ санкции срещу Боливарийската република, съобщи агенция Bloomberg като се позова на свои източници.

Според тях, Китай стана основната дестинация за петролните танкери от Венецуела, след като през януари 2019 г. Вашингтон наложи санкции срещу държавната петролна компания PDVSA.

Плановете са тази година КНР да внася дневно 339 000 барела петрол от Венецуела. По-голямата част от тази суровина се транспортира от CNPC и нейните дъщерни дружества.

Според Bloomberg, Китай над 10 години не е отказвал редовно купува петрол от Каракас. Отмяната на плановете за август не означава пълно спиране на покупките на Пекин за нефт от Боливарската република.

На 5 август президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за пълното блокиране на имуществото на венецуелското правителство под американска юрисдикция и забрана за всякакво предоставяне на финансови средства, стоки и услуги за него.

Блокирането се отнася за активите на всички ведомства на правителството на латиноамериканската държава, както и на Централната банка на Венецуела и на държавната петролна компания PDVSA.