През 2021 г. светът бързо ще се възстанови от кризата, причинена от пандемията от коронавируса, но някои страни може да изостанат от тази тенденция, предупредиха експертите на Bloomberg.

Агенцията е посочила Съединените щати и Китай като лидери в света след пандемията. Вашингтон ще бъде "локомотивът" на възстановяването заради трилионите долари, използвани за бюджетно стимулиране. Успехът на Пекин се обяснява с ефективната борба срещу пандемията в страната.

Изданието отбелязва, че растежът на световната икономика ще бъде на рекордно ниво от 60-те години на миналия век и ще възлезе на 6,9%. Този процент на възстановяване обаче няма да се очаква във всички страни поради различните нива на ваксинация и наличност на лекарства.

Експертите на агенцията смятат, че развиващите се страни и Европейският съюз, предимно Франция и Италия, ще се окажат сред изостаналите.

"Ваксините все още не са достъпни за всички и не навсякъде. Твърде много хора продължават да се сблъскват със загуба на работни места и нарастваща бедност. Твърде много страни изостават", цитира агенцията ръководителят на МВФ Кристалина Георгиева.

Експертите очакват, че на някои страни ще им трябват няколко години, за да се върнат на нивото, на което са били преди пандемията. Особено силно ще пострадат страните, които в икономиката се фокусират върху туризма.

През първото тримесечие на тази година световната икономика нарасна с 1,3%. Растежът е силен в САЩ, докато БВП се свива във Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония. Русия, Бразилия и Индия все още изостават от Китай по темпове на растеж.

Сред факторите, влияещи върху темповете на икономическо възстановяване, експертите посочват скоростта на ваксинация на населението срещу коронавирус и паричната политика.

По този начин, според Брус Касман, главен икономист в JPMorgan Chase, през 2020 г. в повечето страни, включително Русия, Турция и Бразилия, за борба с кризата са понижени ключови ставки в Централната банка. Но сега в тези страни са започнали да затягат паричната политика, за да предотвратят ускоряването на инфлацията или изтичането на капитали.

Превод и редакция: БЛИЦ