С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин. Това каза пред журналисти в Дубровник министър-председателят Бойко Борисов.

„В момента за около 800 млн. долара е износът на България към Китай при 1,5 млрд. от Китай към България. Няма да се учудя, ако до края на годината Китайската народна банка ще открие и свой център в София за финансирането на всичките ни проекти“, коментира Борисов.

Попитан дали Китай е склонен ли да отстъпи от изискването си за държавни гаранции при строежа на АЕЦ „Белене“ или България да отстъпи от заявката си, че няма да предостави държавна гаранция, премиерът заяви: „Неотстъпчиви сме по тази тема, защото и до ден днешен теглим и от това, което преди са подписали други правителства. За „Мариците“ имам предвид. Предлагаме по-модерните, приети в Европа начини на работа – това е публично-частното партньорство, смесените компании, инвестиционните проекти. Тази среща се провежда на фона на срещата ЕС-Китай от преди няколко дни в Брюксел“.

Той уточни, че с Китай преговарят за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява твърдост, характер и аргументи, за да се случи по най-добрия за нея начин. 

„Те имат такъв тип мислене, че когато има държавна гаранция, това си е сигурно и утре са готови да почнат да строят, ако сложим държавна гаранция. Аз лесно мога да си припиша такъв успех, но след 10 години някой следващ може да му белят косите, като на мене сега да държим приемлива за хората цена за тока и държавата да дотира скъпия ток, произведен от тези мощности“, допълни той. Според него това е изключително изгоден за Китай проект, политически, геостратегически. „За
първи път Китай в ЕС да строи централа. Ако ме питате мен, това би се обявило при едно посещение на президента Си Дзинпин. Да не забравяме, че там огромната власт е на китайската комунистическа партия и лично на нейния ръководител. Почти съм убеден, че ще бъде в България тази година, така че нека да оставим и на президентската среща ние да сме подпомогнали в тази посока“, каза още Бойко Борисов.

От думите му стана ясно, че нито България, нито Китай за момента са склонни да отстъпят от исканията си за АЕЦ „Белене“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!