Германският концерн BOSCH откри в София Тех парк водещ IT глобален софтуерен център на производителите на автомобили, пише Труд.

На официалната церемония премиерът Бойко Борисов изтъкна, че страната ни продължава да привлича чуждестранни инвеститори и припомни, че само преди дни във Варна беше открит център за споделени услуги на белгийската финансова група KBC, където ще бъдат разкрити над 300 нови работни места.

“Усилията дават своите резултати – център след център, висококвалифицирани служители, българи, връщащи се от чужбина, защото България е прекрасно място за живеене”, подчерта министър-председателят.

Откриването на BOSCH Инженеринг център в София Тех парк е пример за това, как на територията на София Тех парк се развиват модерни инвестиции: помещава и аутсорсинг центъра на Световната банка, както и че тук ще бъде разположен един от осемте суперкомпютри на ЕС.

“Прави се наука, правят се велики неща и продължава да се изгражда. Усилията ни се възнаграждават”, заяви премиерът Борисов.

Той припомни, че неслучайно новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен ни определи един прекрасен ресор в състава на сегашната Комисия: “По-добър ресор не бихме и искали – това е бъдещето – образование, култура, спорт, “Еразъм+”, университети, и това, което вие правите тук”.

Разработването на софтуер за бъдещото развитие на автомобилостроенето ще постави България на световната карта като важна дестинация за автомобилния бизнес. Това от своя страна би могло да бъде повод за привличане на стратегически инвеститори в България.

До 2023 година в центъра ще заработят над 500 високо квалифицирани инженери.