Британският телеком ЕЕ този месец ще бъде първият оператор във Великобритания, който ще пусне 5G мрежа в страната, но без технологията на Huawei, както първоначално бе планирано, съобщиха днес от компанията цитирани от Би Би Си.

ЕЕ обяви по-рано, че ще пусне на пазара телефона на Huawei – mate 20 X 5G, но участието на китайския гигант в британската телекомуникационна индустрия стана политически противоречиво.

Изпълнителният директор на ЕЕ Марк Алера заяви, че компанията е поставила на пауза пускането на 5G телефоните на Huawei "докато не получим информацията, увереността и дългосрочната сигурност, че нашите клиенти ще получат нужното обслужване."

А от Водафон заявиха, че ще прекратят предварителните поръчки на устройствата за 5G на Huawei.

Тази седмица Google заяви, че започва да прекъсва връзката между своята операционна система Android и устройствата на Huawei - действие, което ще засегне стотици милиони смартфон потребители.

От ЕЕ заявиха, че ще започнат пускането на новата високоскоростна мобилна мрежа 5G на 30 май в 6 града: Лондон, Кардиф, Белфаст, Единбург, Бирмингам и Манчестър.

Планирано е тя да достигне до 1 500 населени места до края на 2019 г.

Алера казва, че пускането на мрежата ще помогне "на Великобритания да остане водеща в дигиталните технологии".

Темата за участието на Huawei в изграждането на новата британска телекомуникационна мрежа предизвика доста противоречия, още когато преди месец изтече информация за това от британския съвет за сигурност. Тогава се разбра, че правителството планира да ограничи участието на Huawei в с строежа мрежа.

Американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Великобритания по време на посещението си, че подобно решение би рискувало подкопаване на обмена на разузнавателните сведения между двете държави съюзници.