Американският долар продължава драматичния си срив и днес, като е съвсем близо до най-големия си месечен спад от десетилетие, след като инвеститорите се притесниха, че възстановяването на американската икономика ще бъде възпрепятствано от борбата за ограничаване на епидемията от новия коронавирус (COVID-19), отбелязва "Ройтерс".

Слабостта на американската валута засили еврото, като единната европейска валута докосна 1,19 долара, най-силното представяне от май 2018 г. и се радва на най-голямото си месечно поскъпване от септември 2010 г.

Доверието в долара беше подкопано допълнително, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера предложи отлагане на президентските избори през ноември.


Това стана в същия ден, в който данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ показаха свиване на годишна база с 32,9 процента през второто тримесечие, най-бързият темп след Голямата депресия.

Индексът на долара се понижи до 92.546 в началото на търговията днес, ниво, последно наблюдавано през май 2018 г., преди да се възстанови на ниво 92.847.

Доларът поевтиня с близо пет процента през юли, като по-голямата част от спада настъпва през последните 10 дни, след като заразените с новия коронавирус се увеличиха в няколко американски щата, а някои неотдавнашни данни показват, че икономическото възстановяване губи темпо.

Анализатори на Unicredit заявиха, че "продължават да очакват слабостта на щатския долар да се запази през август, месец, в който резките движения в рамките на деня са по-вероятни заради по-леките пазарни условия".

Ала те казаха, че предвид опасенията за глобалния икономически растеж и притесненията за по-нататъшното развитие на COVID-19, както и обезценяването, което щатският долар вече претърпя през последните седмици, натискът надолу ще бъде "по-малко интензивен" през следващия месец.

През миналата седмица златото достигна до най-високата си стойност спрямо долара в историята, което означава, че цената на долара е исторически най-ниска от създаването му, смята финансистът Питър Шиф, цитиран от money.bg.

"Доларът не просто поевтинява, той ще се срине", каза експертът в предаването Claman Countdown. "Когато се измери в реалните пари, т.е. в златото и среброто, даже индексът Dow Jones е надолу.

А това, което златото показва, е, че доларът губи стойност. Той губи покупателна способност."

При това, доларът се понижава не само спрямо златото и среброто, но и в сравнение с другите фиатни валути.

Той наскоро почти достигна ценовото си дъно от месец март. Според Шиф обаче, валутата ще се понижава, докато не се обезцени изцяло.

"И това ще създаде реалната икономическа криза в САЩ, а тя ще е по-тежка от всичко, което сме виждали", каза той.

"Тогава Федералният резерв ще трябва да избира между спасяването на долара, в който случай ще е принуден да продаде всички активи боклуци, които купи и да увеличи драстично основния лихвен процент, или да загърби всички тези планове за "стимулиране" на икономиката и да остави инфлацията да унищожи цялото стопанство и да заличи цяло поколение американци."

Според финансиста, спасението е потребителите да продадат всички деноминирани в долари активи и да се насочат към златото и среброто. "Акциите на златодобивните компании се изстреляха, но те тепърва започват", каза Шиф.

"Според мен те могат да нараснат 10 или 20 пъти в доларово изражение."