Българската телекомуникационна компания е изпратила писма до "Мобилтел" и "Глобул", в които ги приканва да променят досегашните си договори за взаимно свързване с телекома и да изравнят цените на едро за обаждания от фиксирани към мобилни мрежи с тези между мобилни мрежи, научи "Дневник".
Писмото е изпратено за сведение и до Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), потвърдиха от регулатора. България е страната с най-високи цени в Европа за терминиране (пренасяне на разговор от една мрежа към друга) - както между фиксирани и мобилни, така и само между мобилни мрежи. Дискриминира се трафикът от стационарни към мобилни телефони, което е незаконно и съсипва фиксирания бизнес, обясниха от БТК. Според източник от телекома след две години, когато трябва да приключи схемата на регулатора за постепенно сваляне на цените, вече няма да има фиксирани телефони.
Според запознати това не е първият опит на историческия оператор да накара конкурентите си да отстъпят, но този път мениджмънтът е решен да стигне до край. Още повече че главният изпълнителен директор Бернар Мoскени (преди това шеф на белгийския "Мобистар") бил близък приятел на еврокомисаря по телекомуникациите Вивиан Рединг, а тя пък се захвана напоследък активно точно с цените за терминиране. Неотдавна Рединг заяви, че нивата им са високи и спъват конкуренцията, а освен това кроссубсидират мобилните оператори.

БТК предлага цените за терминиране от фиксирани към мобилни мрежи да бъдат изравнени с цените между мобилните. В момента цената на едро между мобилните мрежи е 25 ст. на минута в силен трафик и 19 ст. - в слаб. Според намалението от 1 юли позвъняванията от стационарни към мобилни телефони се таксуват на едро по 32 ст. на минута в силен и 29 ст. - в слаб трафик. Крайната цена за абонат на БТК към мобилен излиза по 59 ст. на минута в силен трафик и по 48 ст. - в слаб. Разговорите с абонати на собствената й мобилна мрежа - "Вивател", се таксуват по 49 ст. на минута в силен и по 36 ст. - в слаб трафик. Такива са цените за най-масовия план на телекома - "БТК у дома". Ако абонат на план минимум реши да се обади на мобилен телефон, една минута му струва 1.82 лв. в силен и 1.49 лв. - в слаб трафик. За сравнение - планът "Мтел комфорт" предлага разговори към всички мрежи в страната за 32 ст. на минута.
Москени е дал на двата мобилни оператора срок за реакция най-късно до 15 септември. Следващата стъпка ще бъде насочена към далекосъобщителния регулатор, от когото ще се иска да предприеме намаления на цените за обаждания между мобилни мрежи.
Източник от БТК, пожелал анонимност, отрече информацията, че компанията е готова за крайната мярка да прекрати едностранно договорите си за взаимно свързване с "Мобилтел" и "Глобул". От регулатора обясниха, че могат да се намесят в спора, ако телекомът наруши договора за взаимно свързване. Прекратяването му може да се смята според Закона за електронните съобщения за нарушение, защото като оператор със значително въздействие при фиксираната телефония БТК има задължения към другите участници на пазара.
От "Мобилтел" потвърдиха, че в четвъртък са получили "странно писмо с неясни искания" от БТК, за което им трябва време да осмислят. От "Глобул" също не коментираха писмото.
През юни Комисията за защита на конкуренцията отхвърли жалба на БТК срещу монопола на мобилните оператори при терминирането, защото не е открила нарушения.
В сигнала си до регулатора телекомът посочи, че средната годишна печалба на "Мобилтел" и "Глобул" от взаимно свързване с фиксираната й мрежа за последните 6 години е 105 млн. лв. За същото време БТК е отчела загуба 240 млн. лв. от асиметрията в цените за терминиране на повиквания.
В края на юни еврокомисарят Вивиан Рединг обяви плановете си за уеднаквяване на цените за терминиране между фиксирани и мобилни мрежи. Препоръката ще се обсъжда публично до 3 септември.  /БЛИЦ