Президентът на централната банка на Германия заяви, че все още лихвените проценти в еврозоната могат да се повишат и през септември, тъй като основните инфлационни измерители, които изключват цените на енергията и храните, се оказват твърде проблематични (твърде високи).

"Данните не ни позволяват да обмислим промяна на нашето мнение, че ще са необходими по-нататъшни повишения на лихвените проценти", каза президентът на Бундесбанк Йоахим Нагел, който е един от най-пролихвено настроените членове на Управителния съвет на Европейската централна банка. "Това важи и след лятната ваканция на банката", добави той.

Миналата седмица ЕЦБ повиши основните си лихви с 25 базисни пункта, като лихвата по депозитите достигна 3,25%, а повече икономисти очакват тя да достигне пик от 3,75% през юли, т.е. още две повишения с по 25 пункта на заседанията през следващите два месеца.

Коментарите на Нагел в кулоарите на срещата на финансовите министри и централни банкери от Г-7 в Япония показват, че той смята, че това прогнозно ниво на депозитната лихва все още е ниско.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук