Очаква се Европейската централна банка да повиши лихвените проценти в четвъртък, но анализаторите са разделени по въпроса колко голямо ще бъде увеличението на фона на упоритата инфлация и пазарните сътресения, предаде АФП.

Няма съмнение, че централната банка ще повиши разходите по заемите за седми пореден път, тъй като увеличението на потребителските цени все още е далеч над целевото равнище от 2%.

Базираната във Франкфурт институция вече вдигна лихвите с 3,5 процентни пункта от юли миналата година, за да укроти разходите за енергия и храна, които скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, съобщава БГНЕС.

Но се водят дебати дали ЕЦБ ще избере повишение с 50 базисни пункта - както направи на предишните си три срещи - или ще намали до 25 базисни пункта.

Понастоящем много анализатори залагат на повишение с четвърт базисен пункт поради забавянето на инфлацията, както и поради стабилните перспективи във валутния клуб на 20-те държави.

Данните от миналата седмица показаха, че икономиката на еврозоната се е разширила с 0,1% през първото тримесечие.

Макар и скромна, официалните представители на ЕС заявиха, че цифрата показва "устойчивост" на фона на предизвикателствата, свързани с енергийната криза.

Няколко данни, които трябва да бъдат публикувани във вторник - включително първата оценка на инфлацията в еврозоната за април - обаче могат да променят изчисленията.

"Изглежда, че се обсъжда увеличение на лихвения процент както с 25, така и с 50 базисни пункта", каза икономистът от ING Карстен Бржески, като добави, че се засилва дебатът между "ястребите" и "гълъбите" относно въздействието на затягането.

Но той добави, че предвид разделението в ЕЦБ увеличение с четвърт пункт би било "типичен европейски компромис".

И все пак, ако инфлацията в еврозоната се окаже по-висока от очакваното, "ястребите" може все пак да спечелят аргументите за по-голямо повишение.

Но намаляването на инфлацията в Германия за април може да е предвестник за по-ниски потребителски цени и в други части на еврозоната. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук