През 2022 година правителство и парламент са успели да гласуват решения за увеличаване на заплати в публичния сектор, които ще натоварят бюджета за 2023 г. с огромна сума на годишна основа - 1,9 млрд. лв., пише "Труд".

Това съобщи служебният министър на финансите Росица Велкова.

“В някои органи заплатите са вдигнати с 30%, в някои - с 20%, в трети - с 10%. Има структури, които нямат никакво увеличение. Това обяснява напрежението и стачната готовност в министерство на външните работи”, посочи пред БНР Велкова.

Общият размер на разходите в националния бюджет за чиновниците, но без общините е в размер на 7,2 млрд. лв. Според служебния финансов министър исканията за минимална работна заплата от 850 лв. са прекомерни.

“Никога не е имало такъв драстичен скок в минималната работна заплата (МРЗ). Всяко увеличение от 10 лв. в МРЗ води до влошаване на салдото по бюджета с около 50 млн. лв. При ръст от 710 на 850 лв. това е равносилно на влошаване на салдото с малко под 1 милиард лева”, даде пример Росица Велкова.

С МРЗ са обвързани плащания и вноски, които оказват тежест върху салдото по бюджета. Такъв драстичен скок никога не е имало.

“Помощ за горивото ще има, но чрез подоходен критерий за ползвателите на лични превозни средства и ще има подкрепа за лицата, които ползват железопътен и автобусен транспорт”, каза още служебният финансов министър. Велкова посочи, че помощта ще се дава след таргетиране по единния регистър за доходите.

До края на годината министрите на труда и на икономиката ще предложат таргетирана помощ за горивото за ползвателите на обществен транспорт и за граждани по подоходен критерий. Помощта за цената на тока също ще бъде таргетирана.

“Конкретните дизайни на схемите за помощи предстои да бъдат разработени”, каза Росица Велкова и посочи, че ще се уточнят подробностите с министерството на енергетиката, но се предвижда бизнесът да не получава вече помощи за електроенергията “на калпак”.

Министърът на финансите заяви, че влизането на България в еврозоната е абсолютен приоритет в политиката на страната ни, а 1 януари 2024 г. е реалистичен срок за влизане в еврозоната, ако положим максимални усилия.

Велкова анонсира и обявяване на резултатите от социологическо проучване за еврото, които ще бъдат обявени на 8 декември: “Има известен скептицизъм в нагласите на хората, но от практическа гледна точка има позитивно възприятие”.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук