Президентът на Украйна Володимир Зеленски разказа за ситуацията на фронта към 4 декември във вечерното си видеообръщение, предаде УНИАН.

"В района на Донецк - Бахмут, Соледар - сега, както и преди, е най-горещо, най-болезнено. Ние правим всичко, за да помогнем на нашите момчета в тази посока. Нашите герои, които държат отбраната там. Всички, които заслужават най-висока благодарност там", - каза държавният глава.

Той благодари и на граничарите от Чопския отряд, които се бият в посока Бахмут и днес „приземиха“ още един самолет на нашествениците.

"В Луганска област и Харковска област - укрепваме силите си. Юг - продължаваме да заличаваме възможностите на окупаторите. По границата - укрепваме целия периметър. В Черноморската акватория - работим така, че в крайна сметка Калибрите да отидат на дъното“, каза Зеленски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира и решението на Г-7 и ЕС да се ограничи цената на руския петрол до 60 долара за барел и изрази недоволството си.

Сега светът приключи, за съжаление, без сериозни решения дискусията за ограничаване на експортната цена на руския петрол, каза държавният глава във вечерното си видеообръщение.

„Защото решението да се постави такъв лимит за руските цени, който е доста комфортен за бюджета на една терористична държава, не може да се нарече сериозно. Русия вече нанесе огромни щети на всички страни по света, като умишлено дестабилизира енергийния пазар. А светът не може да вземе решение за своето реално енергийно разоръжаване. Това е слаба позиция ", - каза държавният глава.

Украинският генерален щаб обяви, че руската армия атакува Донбас. Става дума за настъпление в Авдеевското и Артемовското направление, където вече активно се използва авиацията.

Както обясниха в щаба на противника, военните пилоти осигуряват поддръжка на наземни групи от въздуха, пишат агенциите.

През изминалото денонощие руските войски нанесоха два ракетни и 10 въздушни удара, както и три стрелби с РСЗО по украински позиции и обекти в пограничните населени места.

Най-сериозният удар до момента е нанесен на Краматорск. Повредено е инфраструктурно съоръжение.

Киев също изрази опасения относно възможни ракетни удари по съоръжения на енергийната система и критична инфраструктура.

Министерството на отбраната на Русия съобщи актуални данни за ситуацията в зоната на "специалната военна операция", както продължават да я наричат определни медии.

В Купянското направление с превантивни удари на армейската авиация, артилерийски огън и тежки огнехвъргачни системи е предотвратен опит за нападение на противника в посока село Куземовка на Луганската народна република.

Унищожени са до 60 украински военнослужещи, два танка, една бойна машина на пехотата, три бронетранспортьора и четири пикапа.

Уничтожены две базы иностранных наёмников, Ми-8 и сотни боевиков: сводка Минобороны | Русская весна

В Краснолиманско направление е осуетен опит на Въоръжените сили на Украйна за нападение в направленията на населените места Коломийчиха и Житловка на Луганската народна република.

В резултат на ударите на армейската авиация и артилерийския огън частите на защитниците бяха спрени и разпръснати. Унищожени са над 30 украински военнослужещи, две бойни машини на пехотата и три бронирани машини "Козак".

В Донецко направление Въоръжените сили на Украйна направиха неуспешни опити да възстановят позициите на своите войски в районите на населените места Андреевка, Курдюмовка, Авдеевка и Марьинка на Донецката народна република.

В резултат на нанесените огневи щети за денонощие са унищожени до 60 украински военнослужещи, два танка и пет бойни бронирани машини.

В южнодонецко направление противникът прави опити за контраатака в районите на населените места Сладкое, Шевченко и Новомайорское на Донецката народна република. Ударите на ударната авиация и артилерийския огън спряха подразделенията на Въоръжените сили на Украйна и ги изтласкаха на първоначалните им позиции.

Загубите на защитниците в това направление възлизат на над 40 убити и ранени украински военнослужещи. Унищожени са две бойни машини на пехотата и пет автомобила.

Общо от началото на "специалната военна операция" са унищожени: 336 самолета, 178 хеликоптера, 2609 безпилотни летателни апарата, 391 зенитно-ракетни комплекса, 6970 танка и други бойни бронирани машини, 908 бойни машини от мн. ракетни системи за изстрелване, 3652 артилерийски оръдия и минохвъргачки, както и 7450 единици специална военна техника, пишат агенциите.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук