Европа е изправена пред опасността да загуби един милион работни места в случай на Брекзит без сделка, пише британското евроскептично издание The Daily Express, като се позовава на резултатите от изследване, публикувано в четвъртък.

Ръководителите на ЕС ще бъдат принудени да смекчат опустошителния икономически шок за най-големите индустрии на блока в случай, че Великобритания излезе от Съюза без споразумение, според доклада на университета в Льовен. Икономиката в целия ЕС ще се свие с 228 милиарда британски лири веднага след като лидерите не успеят да убедят следващия премиер на Великобритания да подкрепи споразумението за Брекзит на Тереза Мей. Докладът, поръчан от името на Министерството на външните работи на Фландрия, предупреждава, че сценарият ще доведе до загуба на 1,2 милиона работни места, пише "Фокус".

Ирландия, Белгия и Нидерландия ще бъдат по-тежко засегнати, като Дъблин трябва да компенсира пълната загуба на 50,330 работни места или 2,58% от цялата й работна сила.

Лео Варадкар също ще бъде принуден да понесе загубата на 9 милиарда паунда, ако Великобритания напусне блока без сделка.
Белгия също ще понесе подобни загуби, като северната европейска страна губи 2.35% от своя БВП и 42.390 работни места.
Държавата, известна със своята бира и шоколад, се очаква да види своята индустрия за храни и напитки най-силно засегната от Брекзит без сделка.

Германия и Франция страдат най-много от загубите на работни места, но цифрите представляват по-малък процент от цялото им население.
Ангела Меркел ще бъде изправена пред 291 930 безработни, а Емануел Макрон - общо 141 320, според проучването.