По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни присъства агнешко месо. Дни преди двата празника всички се интересуват колко струва агнешкото. 

В произволно избран месарски магазин в Пазарджик цената на килограм агнешка плешка е 28 лв., на бутчето - 29 лв. Според наблюденията на Ангелина Тошева, която от 16 години работи в месарски магазин, хората освен за цените, питат и за произхода на месото.

"От днес имаме вече българско прясно агнешко. Но цената наистина е доста скъпичка, но всеки гледа да си отдели парички и да си купи за Великден и за празниците да си хапне", каза тя пред БНТ.

Пенсионерите обикновено търсят алтернативи на храните, които слагаме на традиционната великденска трапеза.

Фанка Минова обаче, въпреки цената, предпочита да си купи агнешко: "И дроб сърма, и агнешко, макар и малко, но по традиция трябва да има. Като всички други цени. За мен е висока цената, защото съм пенсионер, но за хората, които имат високи доходи предполагам, че не е чак толкова висока".

Ако изберете да сложите на масата си агнешко месо, ето какво съветват ветеринарните инспектори за качеството му.

"Клиентите трябва да обръщат внимание на това дали месото е свежо, да няма ослизяване, да е розово и това са признаци, които показват, че месото е прясно и правилно съхранявано", каза д-р Велка Некезова - главен инспектор в ОДБХ - Пазарджик.

А за да сте сигурни, че месото е от българска ферма, търсете такова със син печат. Той гарантира родно производство.