С наближаването на Великденските празници експертите от БАБХ препоръчват, ако предпочетете да купувате козунаци онлайн, те да бъдат с гарантиран произход и поставен етикет, обозначаващ производител, състав и срок на годност. 

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) поддържа публичен регистър на операторите, които извършват търговия с храни от разстояние, в това число и козунаци.

Единствено операторите, които са вписани в регистъра, подлежат на официален контрол от страна на БАБХ и предлаганите от тях храни, отговарят на критериите за безопасност, подчертават от агенцията.

Закупуването на храни от нерегистрирани търговци може да представлява сериозен риск за здравето на потребителите, тъй като предлаганите продукти са с неясен произход и са добити при условия, които не са обект на контрол от страна на БАБХ.

Агенцията извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници  - 1 май – Международен ден на труда, Великден и Гергьовден.

В периода до 08.05.2024г., включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни - агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др., както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

БАБХ напомня, че производство, преработка и/или дистрибуция на храни се извършват след регистрация или одобрение по реда на Закона за храните. Изискванията за регистрация се отнасят и за търговията с храни от разстояние (онлайн търговия).

В случай на констатирани несъответствия с гореописаните изисквания за продажба на хранителни продукти, в това число на козунаци, сигнали се приемат в БАБХ на горещ телефон 0700 122 99 на цената на един градски разговор според тарифния план на потребителя.