Негативните настроения се завърнаха на пазарите в азиатско-тихоокеанския регион в четвъртък, след като американският президент Доланд Тръмп подписа два закона в подкрепа на протестиращите в Хонконг.


Това беше изтълкувано от пазарните участници като повод за потенциална нова ескалация на конфликта между Пекин и Вашингтон.

Първият закон дава право на Държавния департамент на САЩ веднъж годишно да проверява дали Хонконг е достатъчно независим, за да се възползва от привилегирования си статут на търговски партньор на страната.

А вторият нормативен акт забранява продажбата на американски муниции, в това число сълзотворен газ и гумени патрони, на хонконгската полиция.

Управляващите в Хонконг изразиха разочарованието си от приемането на двата закона и ги определиха като "ненужни и необосновани". Според тях подобни действия могат допълнително да влошат взаимоотношенията между двете държави.

Тази сутрин водещият индекс на борсата в Хонконг Hang Seng загуби 0.1% от стойността си, а в континентален Китай Shanghai Composite се понижава с 0.6 на сто.

Японският Nikkei 225 отчете спад от 0.2%, а южнокорейският KOSPI губи 0.5%.

Сред малкото позитивни изключения днес са индексите в Австралия и Нова Зеландия, които се повишават съответно с 0.2 и 0.8 на сто.

На стоковите пазари петролните фючърси отчитат понижения след вчерашните данни за запасите в Съединените щати, които регистрираха повишение от близо 1.6 милиона барела на седмична база. Добивите отвъд Океана пък са на рекордно равнище от близо 13 милиона барела дневно.

Американският лек суров петрол поевтиня с 0.5 на сто, до ниво от 57.80 долара за барел, а сортът брент загуби 0.4%, до 62.74 долара за барел.

Според анализаторите, цитирани от Reuters, основният фактор, който в следващите дни и седмици ще влияе върху цените на "черното злато", е възможността за подписване на предварително споразумение между САЩ и Китай. Двете държави са най-големите потребители на петрол в света.

Златото пък възстанови част от вчерашните загуби, поскъпвайки с 0.2% тази сутрин, до ниво от 1 463 долара за тройунция.

На валутните пазари японската йена, която се счита за стабилно "инвестиционно убежище", регистрира леко повишение тази сутрин, след новината за подкрепата от страна на САЩ към опозицията в Хонконг.

Йената поскъпна с 0.2 на сто и към момента се търгува на ниво от 109.46 спрямо щатския долар.