Цели 42% от българите планират да харчат повече през тази година. Показателят намалява с 9 пункта спрямо 2020 г., сочат данни от годишното проучване „Обсерватория” на една от водещите финансови институции у нас за потребителско кредитиране, пише "Монитор".

С най-голям дял на желаещите да харчат сме именно ние, заедно с Румъния (42%) и Чехия (40%). Лидер в класацията пък е Словакия, където 72% от анкетираните посочват, че през 2021 г. ще потребяват повече.

Статистиките обаче показват, че тенденцията у нас по отношение на харчове се различава в сравнение с тази в други европейски страни. Всъщност плановете за разходи намаляват в Европа, като средно 34% от европейците смятат да харчат повече.

За година показателят е надолу с 6 на сто, става ясно още от проучването на БНП „Париба Лични финанси”. „Отношението на европейците е да са внимателни и консервативни и това е естествено”, коментира управителят на финансовата институция в България Жозе Салойо.

В следващите 12 месеца българите планираме да дадем най-много пари за дома и за пътувания и развлечения. 55 на сто от нас са посочили, че ще харчат за потребление на техника и електроника, а други близо 50 на сто са посочили пътуванията и развлеченията. На трето място с 46% е ремонтът, следван от мебелите с 39 на сто.

Над една трета от българите ще си купят нов смартфон, а пък други 30% ще купят материали за ремонт или изграждане тип „направи си сам”.

Любопитно е да се отбележи, че макар настроенията у нас да са за харчене, то приблизително половината от българите смятат и да спестяват повече през 2021 г.. 49% от анкетираните са посочили, че през следващите 12 месеца възнамеряват да заделят повече пари, което е със 7 на сто по-малко спрямо 2020 г.. В сравнение със средноевропейското ниво, което е 54%, показателят за България е
само с 5 на сто по-малък.

Иначе проучването показва още, че българите продължаваме да бъдем песимисти. Ние даваме най-ниската оценка по отношение на ситуацията в страна ни, която за 2021 г. е 3,6 точки от 10 възможни или с 0,5 по-малко за година. Средно в Европа гражданите дават оценка от 4,7% или с 0,7 точки по-малко спрямо 2020 г.. Повече оптимизъм обаче има за личната ситуация, където българи и унгарци дават 4,7 точки и се нареждат последни в класацията. Средният резултат на Стария континент е 5,7 точки.

По отношение на дистанционната работа, 67% от хората посочват, че тя работи добре. Българите са под средното ниво с резултат 53%. Интересно наблюдение е, че на фона на песимизма по отношение на дистанционната работа, само 27% от сънародниците ни
харесват да работят само от офиса, което е под средното от 37% за 15-те проучвани държави. Повечето българи или 54% предпочитат комбинацията от домашен и реален офис, което е по-високо от средното ниво за ЕС от 41%.

Проучването е проведено в периода 27 ноември – 8 декември 2020 г. сред 15 европейски държави, сред които Австрия, Белгия, България, Чехия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и други. Интервюираните лица са общо 14 200 души, на възраст между 18 и 75 години.