Европейската комисия потвърди днес, че сред спрените за България пари има суми, предназначени не само за предприсъединителните програми. Говорител на Комисията обясни пред БНТ, че част от всички плащания към фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, спрени в края на януари, засягат и суми по оперативна програма „Транспорт”. По нея на страната се полагат над милиард и половина евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година.
Не е ясна засега цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища. Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове.

Говорителят на Еврокомисията Ева Калужинска заяви: „Всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването. Няма да има никакви плащания към пътния фонд”. Всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите. Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания. Нито пък крайни плащания, допълни говорителката. Колкото повече време отнеме всичко това, толкова по-лошо, казват от ЕК. „Защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. Ето това вече ще бъде проблем!”, пояснява Ева Калужинска.

Специално за пътищата за България сега най-спешно е спасяването на 144 милиона евро, за които Еврокомисията даде срок до края на ноември. 

Няма в момента спряни пари и не може да има, тъй като по отношение на пътища ние не сме пуснали нито един проект. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев в Русе по повод информациите за спрени пари от Европейската комисия по оперативната програма "Транспорт". Той каза, че има писмо с указания за работа, но в него не са посочени числа. "Първата задача е по-нататъшно разследване и ясни заключения, които да определят дали е имало някакви действия и конфликт на интереси, за да се гарантира, че нито една процедура за възлагане и сключване на договори не е довела до злоупотреба с пари от Кохезионния фонд. Второ - нов детайлизиран, изчерпателен план за действие спрямо Фонд РПИ, визиращ всяка от нередностите открити от KPMG спрямо съфинансирането от Кохезионния фонд проекти. Това значи втора проверка, която ясно и категорично да каже кое е изпълнено по екшънплана, което преди доста време направихме. И трето, да се изработи актуализирано предписание на системите за управление и контрол на Фонд РПИ след неговото преструктуриране, това което аз казах може би преди месеци", заяви Мутафчиев. /БЛИЦ