В момента при основните хранителни продукти цените в графиките изглеждат като прави линии. Т.е. имаме 12-15 дни без изменения в цените. За пърми път имаме по-евтини цени на масло, сирене и кашкавал в сравнение с миналата година. Това са цените на едро в момента.

Това коментира в ефира на NOVA Владимир Иванов, шеф на Държавната комисия по стокивите борси и тържища. 

Това, че цените на едро са спокойни, че има дори известен спад, не означава, че на щанда в магазина на дребно е същото. Цените на дребно зависят от търговците, от търсенето и предлагането.

В никакъв случай никой не ни кара насила да пазаруваме. Всеки си избира. Така че ние като потребители трябва да пазаруваме информирано и да не подкрепяме търговски практики, които са порочни, коментира той.

Ако не си купуваме скъпи неща, търсенето ще падне и предлагането на тази цена вече няма да е актуално. Така че нека не плащаме високите цени на търговците. Нека сме информирани и да съобразяваме качеството, цената и количеството, коментира той.

Трапезата за Коледа ще струва точно толкова, колкото и миналата година. В най-базовия вариант празничната трапеза ще струва около 115 лева. Тук не говорим за никакви луксозни стоки, коментира той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук