По предварителни данни търсенето на суровини ще достигне своя връх през 2030 г. Въпреки това продължаващите инвестиции от страна на производителите на петрол, водени от Съединените щати, ще доведат до свободен капацитет от повече от 8 милиона барела на ден, създавайки сериозно пренасищане.

Това предупредиха експерти от Международната агенция по енергетика в годишния си доклад за индустрията, публикуван в сряда.

Документът е анализиран от вестник "Файненшъл таймс".

Светът ще се изправи пред „зашеметяващо“ пренасищане с петрол от милиони барели на ден до края на десетилетието, тъй като петролните компании увеличават производството, подкопавайки способността на ОПЕК+ да управлява обемите и цените на петрола. 

Анализаторите на МАЕ вярват, че тази „огромна възглавница“ от допълнителен петрол може да „преобърне“ усилията на ОПЕК+ за управление на пазара и да постави началото на ера на по-ниски цени, каза МАЕ, добавяйки, че нивото на свободен капацитет ще бъде безпрецедентно дори в сравнение с това по време на пандемия от коронавирус. 

Комбинацията от забавяне на търсенето и нарастващо предлагане „може да има значителни последици“ за петролните компании, каза директорът на МАЕ Фатих Бирол.

Според него е време много производители, особено в САЩ, да преразгледат бизнес плановете си. 

Неговите прогнози и искания обаче бяха критикувани от петролната индустрия, особено в Близкия изток и Съединените щати, където производителите увеличават инвестициите си, за да произвеждат повече петрол. 

Вечният конкурент на МАЕ, групата ОПЕК+, също постави под съмнение предположенията на специалистите на агенцията, като ги нарече опасни и могат да доведат до срив на макроикономиката.

Ръководството на групата смята, че търсенето ще расте, а забавянето на производството ще доведе до недостиг и спиране на развитието в много страни, възстановяващи се от пандемията.