Силен летен сезон за жилищния пазар у нас и намалена активност през ноември и декември през 2020 г. заради второто затваряне, предизвикано от ръста на заразените с коронавирус, отчита компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Според компанията ръстът на сделките през третото тримесечие на 2020 г. се дължи на голям брой отложени сделки заради първото извънредно положение от средата на март, когато повечето купувачи са предпочели да изчакат развоя на ситуацията около COVID-19.

В този период банките са се върнали към активно финансиране на сделки при нивата отпреди извънредното положение, като някои от тях дори са започнали да предлагат по-атрактивни условия.

Голяма част и от активността на купувачите се дължи и на това, че хората търсят спасение на спестяванията си и възможност за получаване на допълнителна доходност, пише компанията в доклада си за второто полугодие на 2020 г., пише 
investor.bg.

Последното тримесечие на годината обаче не е било толкова силно и активно заради резкия скок на новозаболелите и обявяването на второ затягане на мерките.

Страхотни апартаменти в Санторини с пленяващи гледки

„Много от активните купувачи на пазара бяха значително по-предпазливи и избягваха предприемането на действия относно закупуването на нов имот, освен ако това не беше крайно неотложно да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация“, се казва в доклада.

През отделните тримесечия на 2020 г. цените на жилищните имоти са регистрирали умерен ръст спрямо съответните тримесечия на предходната година, въпреки че темповете са били значително по-бавни.

В София най-търсени са двустайните жилища

През последното тримесечие на годината се запазва търсенето основно на двустайни апартаменти около 60-70 кв.м в етап на строителство в ценовия диапазон от 55 хил. евро до 70 хил. евро и от 65 хил. евро до 80 хил. евро за завършени жилища.

След тях се нареждат тристайните жилища от 90-110 кв.м на цени от 85 хил. евро до 100 хил. евро за незавършено строителство и от 120 хил. евро до 160 хил. евро за завършено.

Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.
Купувачите предпочитат тристайни или по-големи завършени апартаменти с опция за паркиране в диапазона 140 хил. - 160 хил. евро. Разчитат както на лични средства, така и на банков кредит.

Продължават да се търсят двустайни имоти - както завършени, така и на зелено, в диапазона 60 хил. – 90 хил. евро, като основната цел е инвестиционна или за първо жилище.

Търсят се и къщи с двор в София в диапазона 300 хил. – 500 хил. евро, а тези около София са в диапазона 60 хил. евро до 150 хил. евро.

Модерен апартамент в Лондон

Най-желаните квартали остават южните, както има и засилен интерес и към централните и източните райони. В южните райони се търсят повече имоти на „зелено“, а в централните и източни квартали преобладава търсенето на завършени и обзаведени имоти, отчита Arco Real Estate.

Инвеститорите имат интерес и търсят парцели за жилищно строителство на територията на София. Търсят се парцели с възможност за построяване на сгради от 1500 до 6000 кв. м РЗП. Предпочитат се такива проекти да бъдат на обезщетение, но се коментират и смесени варианти за частично плащане с обезщетение или изцяло плащане.

Запазва се тенденцията за по-голям дял при предлагането на двустайните жилища спрямо тристайните. Според данни на компанията сделки се сключват предимно със завършени имоти ново строителство и такива в етап на строеж.

До 1600 евро на кв. м за жилище в центъра на Пловдив

Запазва се тенденцията от предходния период на засилено търсене на ново строителство. Бюджетът на клиентите е определящ за бързината на сключване на сделка и етапа на строителство.

Сделките в по-ниския ценови клас се случват в рамките на няколко дни до две седмици, докато при апартаментите в по-високия ценови диапазон нивото на сделките се случва по-бавно – от няколко месеца до година.

Клиентите, които търсят по-бюджетни апартаменти, предпочитат да купуват на зелено или преди сградата да е достигнала груб строеж (акт 14), докато купувачите с по-висок бюджет търсят по-голяма завършеност на жилището и преобладаващите сделки там са след получен акт 14.

Купувачите имат интерес към тристайни апартаменти с опция за паркиране в сегмента 90 хил. - 120 хил. евро. Двустайни апартаменти се търсят в сегмента 50 хил. - 75 хил. евро.

Преносима къща?! Вижте повече!

Най-предпочитани райони остават Център, където цените на квадратен метър варират от 850 до 1600 евро на кв. м, Западен и Смирненски – от 750-1050 евро на кв. м. По данни на компанията се забелязва засилен интерес към жилищата в Кючук Париж, където цените са по-атрактивни – 600-750 евро на кв. м.

Купувачите разчитат както на лични средства, така и на банков кредит.

Българи бягат от пандемията в имоти по морето

Пазарът на ваканционни имоти, противно на първоначалните очаквания, се е оказал в много добра позиция през второто полугодие на 2020 г., сочи докладът.

Наблюдава се засилен интерес от българи, търсещи имот с цел бягство от пандемията, както и от българи, връщащи се от чужбина. Търсят се завършени обзаведени апартаменти, като цените на двустайните жилища са в диапазона от 30 хил. до 65 хил. евро, а на тристайните са в диапазона от 45 хил. до 90 хил. евро

По-интересно за българите се оказва Южното Черноморие, отчита Arco Real Estate. Купувачите се сдобиват с имот по морето предимно с лични средства, но не липсват и сделки с банков кредит.