"Гигантския проблем в банковото дело е липсата на кредитор от последна инстанция. Не може да се функционира без централна банка.

Нашите банки трябва да държат 30% брутна ликвидност и те я държат. В еврозоната е 10 %. С частни резерви не може да се банкира.

От всеки 100 лева внесени в банка на запад, 90% тя дава на заем и инвестира в портфейлите си.", коментира в студиото на "Лице в лице" по БТВ финансистът Емил Хърсев.

"В България процентите са други и кредитирането е по-трудно и рисково. Ако стане нещо, тамошните банки чукат на вратата на Европейската централна банка и получават рефинансиране веднага. Българската банка при валутен борд трябва да се спасява сама. Това е вроден порок на тази система. 

Нищо няма да загубим, ако заменим лева с евро. Ние носим вече негативи на зависимост от еврозоната, друго няма какво да поемем.

Бордът е примитивен валутен режим, който ограничава възможността за всякаква парична политика. 

То е примитивен инструмент, признание за неспособност да водим нормална политика, но това е минало, ние в тази река сме скочили и ако правим нещо друго, ще се удавим. Трябва да поддържаме валутния борд.

Присъединяването към еврозоната е важно. Пълен консенсус не е постигнал никой.", уточни гостът в студиото.