Предвидените от държавата помощи за бизнеса ще стигнат за поддържането на минимален брой работни места. Това заяви финансистът Емил Хърсев в телевизионно интервю и допълни, че българската икономика се справя сравнително добре, а прогнозите са били доста мрачни. 

По думите му добивната и преработващата промишленост у нас са по-слабо засегнати от очакваното. Според него много заведения няма да отворят след края на ограниченията. 


„Всяка една криза създава риск от загуба на работни места. Реални пари стигат до хората, но размерът им е недостатъчен. Кризата се управлява добре по отношение на това, че се позволява да се запази работоспособността на икономиката, не се допусна голямо свиване“, обясни финансистът. 

Хърсев коментира, че спасителният план на Европейския съюз се бави и най-вероятно няма да е готов в следващите няколко месеца. Той посочи, че не може да прецени дали има баланс между запазването на икономиката и здравните мерки. 

„Загубата на всяко работно място, на всеки лев, си е загуба и тя е точно толкова опасна, колкото и пандемията“, каза Хърсев и посочи, че банковата ваканция до март 2021 г. ще даде глътка въздух на всички, които са засегнати. 

Той обясни, че около 1/5 от подадените заявления са на кредитополучатели, които са фалирали преди COVID-19 да окаже влияние върху бизнеса.

„Те не са пострадали от кризата, те са си били в такова състояние на неплатежоспособност. Сега се прави опит за възползване от мерките заради кризата“, каза Хърсев.