Не мисля, че отпадането на мораториума ще доведе до по-високи разходи за електроенергия за домакинствата. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на БТВ.

По думите му структурата на компенсациите е направена по такъв начин, че да се избегне до възможния размер натискът за повишаване на цените на електроенергията.

„Цените, като на всяка една друга стока, се определят от търсенето и предлагането. В дългосрочен мащаб има достатъчно силна воля в правителството да се изградят нови проекти, да се създадат нови мощности. Това звучи в момента малко, в период на криза прекалено сюрреалистично, но това е ситуацията. Енергийният сектор е с изключително дългосрочна перспектива и общо взето позитивните ефекти на действията ни сега ще се видят след поне няколко години”, каза той. 

Според министъра краткосрочно има достатъчно механизми, с които да се одитират разходи на всички дружества по трасето до достигане до крайния потребител и да се види дали няма достатъчно резерви да се оптимизират тези цени.

Сметките на домакинствата са повече от три пъти по-високи, сравнено с година назад, заяви Александър Николов.

„Това, което мислим като техническо изпълнение, е възможно най-лекото за потребителите – ще има директна компенсация, тоест разходите за месеците декември и януари ще бъдат намалени от фактурата, която ще получат за месец януари. Тоест, няма да има нужда от каквито и да е опашки, редене на конкретни пунктове и т.н.”.