Рискът се върна на петролните пазари, повишавайки глобалните цени в момент, когато ескалиращите боеве в Ирак заплашват доставките, а политическото напрежение между САЩ и Иран се засилва, съобщи Ройтерс, цитирана от Инвестор. Цените на черното злато се повишиха този месец на фона на по-силното търсене, особено в Китай.

Към 09:40 часа българско време фючърсите върху сорта Брент се търгуваха за 57,82 долара за барел, с 2,5% по-високо от миналия петък и почти с една трета над нивата от средата на годината.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се търгуваха на ниво от 51,78 долара за барел, под нивото от последния им сетълмент, но все още с 2% над нивото от петък и с една четвърт повече спрямо нивата от средата на юни.

Нарастването на цените се случват в момент, когато иракските правителствени сили превзеха най-големия кюрдски град Киркук в понеделник след референдума за независимост. Появиха се съобщения, че кюрдите са преустановили производството на около 350 хил. барела на ден от основните области Бай Хасан и Авана поради опасения за сигурността.

Ескалиращите боеве в Ирак предизвикаха уплаха на пазарите на фона на увеличаващото се напрежение между САЩ и Иран.

Миналия петък американският президент Доналд Тръмп остави на Конгреса 60 дни, за да вземе решение за по-нататъшни действия срещу Техеран. По-рано иранският президент Хасан Рухани заплаши, че страната му може да излезе от ядреното споразумение със световните сили „до няколко часа“, ако САЩ наложат нови санкции.

Иран настоява, че новите санкции, които САЩ наложиха срещу него, противоречат на постигнатото споразумение от 2015 г. със САЩ, Русия, Китай и три европейски сили. В него Иран се съгласи да ограничи ядрената си дейност в замяна на вдигането на повечето санкции.

Финансовото министерство на САЩ наложи санкции върху шест ирански компании в края на юли заради ролята им в разработването на балистична ракетна програма.

При нови санкции се очаква няколко стотин хиляди барела ирански износ да бъдат изложени на риск.

„Ирак и Иран ни напомнят, че петролът и геополитиката са много взаимосвързани и ще продължат да бъдат.  Петролната сигурност остава критичен въпрос за всички страни", каза Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) пред Ройтерс.

С продължаващите съкращения на доставките от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които допълнително затяга пазара, анализаторите ревизираха прогнозите си за цените на суровия петрол до края на годината и за 2018 г.

Заради повишаващите се рискове американската банка Merrill Lynch също промени прогнозата си за цената на петрола сорт Брент до 54 долара средно за барел през настоящето тримесечие и 52,5 долара за барел през първата половина на 2018 г., спрямо тяхната предходна прогноза за 50 долара за барел до края на годината и 49,5 долара за барел в началото на следващата.

Очакванията за американския лек суров петрол са за 49 долара за барел през последното тримесечие на 2017 г. спрямо 47 долара при предишната прогноза на банката.