Гърция подготвя закон, който ще въведе солиден данъчен стимул за работниците, които се връщат там от чужбина, с цел създаване на по-професионални работни места и преодоляване на ерата на изтичане на мозъци, каза съветникът на премиера пред Ройтерс.

Алекс Пателис, който съветва премиера Кириакос Мицотакис по финансови въпроси, заяви, че Гърция се надява да привлече „дигитални мигранти“, след като пандемията от коронавируса ускори преминаването към дистанционна работа в много страни и сектори.

"Работник от чужбина, който се завърне в Гърция, ще има право на 50% освобождаване от данъци върху доходите през първите седем години, тъй като се счита, че те ще допринесат със своите знания и опит за икономическото възстановяване на страната", каза той и добави, че законодателството ще бъде внесено в парламента до края на годината.

Пателис заяви, че целта на правителството е да създаде работни места или чрез преместване на лице в Гърция, или чрез компания, преместваща работник в страната.

Насърчителният пакет ще бъде достъпен само през 2021 г, но може да бъде разрешено и удължаване, без мярката да е постоянна.

Всеки грък или чужденец, независимо от националността, който е плащал данъци в страната дори и извън Гърция в продължение на поне седем от последните осем години, ще може да използва стимулите.

Няма да има ограничения за нивата на доходите или видовете работа, въпреки че правителството се надява да привлече професионалисти и да върне обратно някои от приблизително 800 000-те гърци, напуснали по време на дългогодишната дългова криза, за да продължат кариерата си в чужбина.

"Необходим е допълнителен тласък, за да ги в накараме да се върнат", каза Пателис, цитиран от БГНЕС. "Пандемията от коронавирус също показа, че в много случаи човек може да избере къде да живее и работи благодарение на технологиите. Можем да имаме дигитални мигранти".

Атина вижда и потенциален "Brexit бонус" от предлагането на данъчен стимул за хората, които искат да напуснат Обединеното кралство след излизането от Европейския съюз, за да преместят работните си места в Гърция.

"Ние просто искаме да получим част от този пай", каза Пателис.