310 милиона лева оборот отчитат търговците след „черния петък“ тази година. Това е с около 30 млн. лв. повече спрямо 2021 г., сочат данните от Националната агенция по приходите. По време на сезона на намаленията от НАП са извършвали редовни проверки, като са установени нарушения при около 12% от тях. 

Традицията по масовото пазаруване по време на черния петък и тази година се спази. Макар от скоро у нас да се практикува този иначе американски обичай, той придобива все повече популярност, въпреки че не може да се сравнява с оригинала, където в края на ноември в САЩ намаленията понякога достигат до 80%. 

Освен ръст в оборота, се отчита и скок на банковите транзакции. В рамките на седмицата от черния петък са направени безкасови преводи в размер на близо 450 млн. лв., което е с около 30% повече спрямо 2021 г., когато размерът на тези плащания е бил общо 324 000 000 лв. 

Наред с повечето изхарчени пари обаче, от Комисията за защита на потребителите отчитат, че от общо над 600 проверки, направени за месеца около Черния петък, при 12% от проверените търговци са засечени нарушения, предава dariknews.bg.

"Законът казва, че съобщението за намаление се прилага от най-ниско прилаганата цена в рамките на 30 дни преди неговото обявяване. И трябва да бъде прилагано не повече от 30 дни от деня, в който се обяви. Трябва да е ясно обозначено на потребителя каква е била старата най-ниска цена, от която се извършва това намаление, и какъв е срокът, в който то се прилага", посочва Стоил Алипиев, председател на КЗП.

Ако тези правила не се спазват, глобата е от 3 000 до 5 000 лева при първо нарушение, напомнят от Комисията за защита на потребителите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук