Азиатските акции се понижиха до четиримесечно дъно днес, вследствие на опасенията, че конфликтът между САЩ и Китай преминава в технологична студена война между двете най-големи икономики в света.

Късно вчера Ройтерс информира, че щатската администрация обмисля да наложи санкции, подобни на тези срещу Huawei, и срещу китайската компания за видеонаблюдение Hikvision във връзка с начина, по който Китай се отнася към уйгурското малцинство в страната.

След като САЩ включи Huawei Technologies в черен списък за забрана за извършване на търговска дейност в страната, британската компания за чипове ARM преустанови отношенията си с Huawei, за да се съобрази със забраната.

Индексът на сините чипове на борсата в Шанхай се понижи с 1.5% и е близо до най-ниското си ниво от февруари. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI изгуби 0.9%, падайки до четиримесечен минимум.

Японският Nikkei се понижи с 1%, докато южнокорейският KOSPI записа спад от 0.7%. Фючърсите на щатския S&P 500 отчитат понижение от 0.5%.

Публикуваният вчера протокол от последната среща на Федералния резерв на САЩ очерта готовността на централната банка да прояви търпение по отношение на паричната си политика “за известно време” предвид несигурните перспективи пред световната икономика.

Вероятността за понижаване на лихвите изглежда е намаляла, тъй като мнозина от представителите на Фед смятат, че ниската инфлация напоследък е “преходна”, въпреки че ескалацията на търговската война означава, че пазарите все още залагат на понижение на лихвите, в крайна сметка.

Лихвата по двегодишните щатски държавни облигации, която е на ниво от 2.237% също е под основната лихва на Фед от 2.39%.

Краят на търговския спор между САЩ и Китай все още е далеч. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви вчера, че ще мине поне месец преди страната да наложи предложените мита върху китайски внос за 300 млрд. долара, тъй като проучва ефекта върху американските потребители.

Нагласите на Уолстрийт бяха предпазливи, като Dow Jones приключи вчерашната сесия с понижение от 0.39%, S&P 500 изгуби 0.28%, а Nasdaq затвори с 0.45%.

Акциите на производителя на чипове Qualcomm поевтиняха с 10.9%, след като съдът постанови, че компанията незаконно е подтискала конкуренцията на пазара на чипове за смартфони, като заплашвала да спре доставките и да налага прекалено високи лицензионни такси.

При валутите постоянното напрежение около търговията отново засили търсенето на считаната за валута убежище японска йена, като доларът се понижи до 110.20 йени, отдалечавайки се от върха си за седмицата от 110.67.

Доларът се справя по-добре спрямо еврото, като се търгува на ниво от 1.1151, а доларовият индекс запазва позициите си при 98.111.

Британският паунд поевтиня до четиримесечно дъно от 1.2625 долара, преди да се стабилизира при 1.2651 в азиатската сесия.

Британският премиер Тереза Мей беше поставена под още по-сериозен натиск, след като последният й ход около брекзит имаше обратен ефект и доведе до призиви за оставката й.

Вчера Андреа Лийдсъм, която беше сред поддръжниците на брекзит, подаде оставка като лидер на Консервативната партия в парламента, а британски медии информираха, че Мей може да да обяви датата за своето напускане още в петък.

“Несигурността е единственото сигурно нещо в краткосрочен план,” според анализатора в Westpac Тим Ридел.

На суровинните пазари спот цената на златото нарасна леко до 1 274.10 долара за тройунция.

Цените на петрола продължиха понижението си от вчера, след като неочакваното увеличение на щатските петролни запаси засили опасенията на инвеститорите около търсенето.

Щатският лек суров петрол за последно поевтиняваше с 44 цента, до 60.98 долара за барел, докато фъчрсите на брента губят 45 цента, до 70.54 долара за барел.