Брюксел все още не намира решение за бюджета на Европейския съюз. Вече повече от денонощие евролидерите не постигат компромис по спорната тема, предава bTV.

Сутринта прогнозите бяха крайно скептични. Австрия, Дания, Нидерландия и Швеция, с помощта на Германия - вече наричани "пестеливите страни", бяха категорични, че няма да преговарят изобщо, докато границата на вноските не се смъкне до 1 процент от брутния национален доход.

После духовете се поуспокоиха, след като всички разбраха, че ще се режат пари. Сега се чака председателят на Съвета Шарл Мишел да предложи откъде да се реже.

Дипломатическите совалки днес имаха неочаквани формати. Евролидерите се групираха и прегрупираха в зависимост от бюджетните интереси на страните им. България твърдо остава в блока на 17-те т. нар. "приятели на кохезията", за които фондовете за изоставащите региони са решаващи.  

"Всички искаме колкото може повече, все повече приоритети си поставяме – старите и нови. И за иновациите, и киберсигурността, и за общата европейска отбрана, и за Фронтекс, и за какво ли не. Не съм оптимист, че днес ще се разберем", заяви премиерът Бойко Борисов.

Тази сутрин Борисов обсъди със зам.-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис забавянето на влизането ни в чакалнята на еврозоната.  

"Най-лесното за обяснение, което хората биха разбрали е, че няма държава, която е приела еврото, да е станала по-зле, по-зле от България или да се е върнала обратно.


Това са фактите към днешна дата. И България, и Хърватия ще бъдат разглеждани – не заедно – юли месец, така че имаме до юли месец време да се убеждаваме, да се плашим, да чуем всички", обясни Борисов.
 

Постигането на национален консенсус е единствената причина за забавянето, е уверил премиерът на срещата си в Комисията.

Предстои още една безсънна нощ за европейските лидери, а ако не бъде постигнато споразумение за бюджета, много е вероятно да има нов Евросъвет.

Преумореният Борисов с горещи новини за бюджета на ЕС от Брюксел ВИДЕО