По отношение на бранша коронавирус не влияе много, освен ако не изключим потребителските нагласи. Лошото време и климатичното изменение имат по-голям ефект върху ценообразуването. Това обясни Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Пример за това е олиото – то поскъпва заради неблагоприятната 2020 година в климатично отношение. То и бележи най-голямо увеличение с 27%, сиренето с 15%, а оризът с 14%”, обясни той.

В последните месеци има поевтиняване на лимоните.

„Имаме потребителска кошница, която е точно толкова колкото беше и миналата година – 29 лева”, заяви Иванов.

"Плодовете и зеленчуците са на абсолютно същите ценови равнища през последните 8 години", категоричен е той. 

"Прясното зеле е въпрос на статистика, но става въпрос за едни 15 стотинки. Това е нормална вариация за такъв продукт извън сезона му", обясни Иванов. 

Към момента по думите му имаме много по-ниски цени на доматите и краставиците, спрямо стойностите миналата година. "Няма тревожни сигнали за това как функционира пазарът", категоричен е той. 

Иванов разкри и дали ще поскъпне ли хлябът:

"Много се изговори по тази тема. Продължаваме да сме страна нетен износител. Сушата сериозно удари производството на слънчоглед. Цената на хляба играе роля не брашното, а доходите на заетите в бранша. Тази система не бива да стои статично. Имаше едно поскъпване на хляба, което е с много малко стотинки в номинален размер", каза той.

По думите му по-скоро се спекулира по темата.