С между 16 ст. и 80 ст. вместо с 1,30 лв. ще поскъпне автобусният билет за пътя от София до Варна след влизане в сила на новите тол такси, които бяха пуснати за обществено обсъждане.


Това показват сметките за най-екологичните автобуси, които се движат между двата града, пише Труд бг.

Двойно по-ниски тол такси бяха договорени на среща между премиера Бойко Борисов и превозвачите.

Ще бъдат намалени наполовина и платените пътища – от близо 6000 на 3100 км, като от обхвата на тол системата отпадат третокласните и много второкласни шосета.

Тол такса от около 8 лв. ще плащат за пътя между София и Варна собствениците на най-екологични автобуси – 2 ст. за преминаване на всеки от 400-те платени км между двата града.

При пълен автобус с 50 пътника оскъпяването би трябвало да е 16 ст. на билет, но тъй като курсовете не винаги са с максимален брой пътници се очаква билетът да поскъпне с 32-40 ст., обясниха представители на превозвачите.

Двойно ще бъде оскъпяването за по-старите автобуси, които ще плащат по 4 ст. за км – до 80 ст. за билет.

Заради по-късото разстояние между София и Бургас за автобусните курсове поскъпването на билета ще бъде по-малко – с между 14 ст. и 60 ст., според това доколко еко е возилото и при каква средна запълняемост ще сметнат билета превозвачите.

Между 7,20 лв. и 14,40 лв. тол такса за преминаване на разстоянието между столицата и Бургас ще плащат автобусните превозвачи след влизане в сила на новите тарифи от 1 март.

Значително по-ниските от първоначално предвидените тарифи ще бъдат преразгледани през юни и може да бъдат повишени, ако не бъдат събрани планираните в бюджета приходи.

Временните тол такси за камионите с тегло между 3,5 т и 12 т, ще бъдат от 3 ст. до 6 ст. на км. за магистрали и между 4 ст. и 7 ст. за първи клас пътища в зависимост от емисионния им клас.

За големите камиони над 12 т. с 4 и повече оси тол таксата за магистрали ще бъде между 11 ст. и 20 ст. на км., а за първокласни пътища – от 10 ст. до 19 ст. на км.