Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предупреди, че епидемията от новия коронавирус може да предизвика икономическа криза на континента, подобна на тази от 2008 г., освен ако правителствата на страните не предоставят финансова помощ на икономиките си, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Лагард проведе телефонен разговор с някои европейски лидери по-рано и ги призова да предприемат действия и да вложат повече средства за борба с икономическите последици от епидемията.

Ръководителят на ЕЦБ добави, че в противен случай Европа може да се изправи пред „сценарии, който ще напомни на много от нас на голямата финансова криза от 2008 г.“.

Лагард заяви още, че ЕЦБ обмисля всички опции пред себе си, преди срещата на 12 март, в която се очаква да бъдат намалени лихвите на депозитите и да се приложат по-широки мерки за овладяване на евентуална финансова нестабилност.

Това включва икономически стимули за банките, за да може те да продължат да предлагат заеми в ЕС и парите в Блока да продължат да се въртят.

Въпреки това тя предупреди, че тези мерки ще проработят само ако са подкрепени изцяло от правителствата на страните-членки на ЕС.

Лагард допълни, че лидерите на Блока трябва да се подсигурят, че банките имат възможност да предоставят заеми на бизнеса, който е засегнат от епидемията и да наложат свои собствени мерки за стимулиране на икономиката.

Икономическите последици от коронавируса ще бъдат само временни, ако се реагира адекватно, смята Лагард.

Председателят на ЕЦБ коментира действията на някои държави, но според нея има още какво да се направи.

Тя каза, че щетите от епидемията ще се разпространят и до други държави и без смели и решителни действия, лидерите на страните от ЕС рискуват ситуация, която ще доведе до „частичен срив на икономиките“ на държавите им.