Бързите лихвени повишения на Европейската централна банка (ЕЦБ) са забавили скромно инфлацията миналата година, но по-големият ефект се очаква едва през 2024 г. Това се казва в икономическия бюлетин на регулатора, публикуван в понеделник и цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ повиши лихвите с общо 375 базисни пункта от миналия юли насам в опит да ограничи инфлацията, достигнала двуцифрени стойности миналата есен, като тя едва ли ще се върне към целта на банката от 2% преди 2025 г.

„Очаква се по-голямата част от ефекта върху инфлацията да бъде наблюдаван в периода от 2023 г. нататък, като този ефект ще достигне връх през 2024 г.“, посочват от ЕЦБ.

„Смята се, че затягането на политиката е забавило инфлацията с около 50 базисни пункта през 2022 г., а ефектът на понижение върху инфлацията се очаква да е средно около 2 процентни пункта в периода 2023-2024 г.“, се казва още в бюлетина.

Инфлацията все още е на ниво от 7% в 20-членната зона, а основният ценови ръст се оказва особено упорит, което означава, че забавянето ще отнеме повече време, въпреки че цените на суровините и енергоизточниците намаляват.

От ЕЦБ посочват също, че ефектът на лихвените повишения върху растежа е по-бърз и банката вече ограничава активността, което, на свой ред, охлажда търсенето и възпира покачването на цените.

„Предаването [на ефекта] към икономическата активност е по-бързо, като се очаква ефектът върху ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) да стигне връх през 2023 г. и да има низходящо влияние от 2 процентни пункта средно за периода 2022-2025 г.“, добавят от банката.

Паричната политика обикновено работи със закъснение от 12 до 18 месеца и някои от членовете на ръководството на банката използваха този аргумент да забавят темпа на лихвени покачвания до 25 базисни пункта този месец с довода, че предишните покачвания все още оказват ефект в икономиката.

От ЕЦБ посочиха също, че свиването на портфейла от правителствен дълг се очаква да увеличи доходността по 10-годишните облигации с 55 базисни пункта през периода от 2022 г. до 2025 г.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук