Ваканционните имоти първи усетиха хладния повей на световната финансова криза. След бясното презастрояване край морето и в големите планински курорти започна и голямото отрезвяване. Общата посока е за намаляване и забавяне на сделките, спад на цените и голяма неяснота за развитието на пазара в следващите месеци, показва проверка на "24 часа".
Според брокери в Бургас спадат на цените на имотите засяга само някои категории и не е повсеместен. Последните месеци е регистриран спад в Слънчев бряг. Там вече могат да се намерят апартаменти около 530-550 евро на кв.м, докато  преди година всички оферти са били над 600 евро. Остава голямо търсенето в източната част на комплекса. Досами морето цените се задържат 1500 до 2000 евро за квадрат. Първите признаци за отлив на клиенти дойдоха от имотите "втори дом край морето". Отдръпването е особено силно изразено на английския и скандинавския пазар, а рускаците засега задържат интереса си.
Руснаци са най-активните клиенти и на Златните. Само през последната седмица руски граждани са придобили 9 малки апартамента за по 900 евро на кв. м. Като цяло край Варна не очакват криза на пазара на ваканционните имоти, тъй като комуникацията  между курортите и морската столица вече е добра и много хора, включително и местни, купуват апартаменти в Златните пясъци, за да избягат от града.
В Пампорово цените са паднали с 10-15% и на тезгяха са вече цели хотели. За апартамент в курорта в момента се искат до 900-1200 евро за квадрат, но след като се появи купувач, цените падат и до 700 евро.
В Банско сделките са слезли с 40%, няма търсене и за района около Разлог, където сделките са рядкост. Себестойността на квадрат в обикновена жилищна сграда без басейн, СПА център и други екстри е към 400 евро. Строителството в комплексите от затворен тип, където има паркове, игрища и други екстри излиза около 1300 на квадрат. Брокери твърдят, че допреди 2-3 години сделките са ставали на 2-3 пъти по-висока цена от себестойността. Сега се продават с най-много 100% надценка. /БЛИЦ