Новата 2020 година идва с по-високи доходи, но и с повече разходи за домакинствата.

Минималната работна заплата става 610 лева. От 1 юли пенсиите, отпуснати до края на 2019 г. ще cе yвеличат c 6.7%. Таванът на пенсиите, обаче остава непроменен – 1200 лв.

Бизнесът очаква увеличение на заплатите с 8%. А в бюджетния сектор то ще е с до 10%. За социалните работници и учителите увеличението е по-голямо.

С ръста на доходите обаче се увеличава и цената на водата. Най-сериозно в Кърджали – с 10 %, а най-малко в Пловдив. В София, Видин и Русе водата ще е с около 7% по-скъпа.

Според бизнеса през 2020 година не може да се очаква по-сериозен ръст на доходите на служителите в частния сектор, отколкото през последните 2 години.

„Аз съм оптимист – портфейлът през тази година ще е по-пълен. Мисля, че ръстът на доходите в частния сектор ще е над 10% заради недостига на работна ръка”, коментира в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев.

„Стандартът в ЕС не показва особено добри перспективи. Определено портфейлът ни ще е по-пълен. 8% са очакванията на бизнеса, заради търсенето на работна ръка. Ние се конкурираме с целия ЕС.

Той даде пример със своя бизнес. „Имам хотели в България и един в Германия. В някои бизнеси така се постига баланс. Това позволява една ротация на кадрите, повишаване на стандарта на обслужване на кадрите, освен това ценните кадри могат да работят и у нас и в чужбина.

Има дисциплиниращо значение за цялата фирма. Ако успееш да работиш в една голяма икономика, нямаш проблеми в България“, отбеляза той.

„Увеличаването на доходите на служителите уби няколко бизнеси, но това донякъде е добре. Робският труд да работиш на ишлеме, на практика вече не съществува, коментира Хърсев, давайки за пример фирмите, даващи работа на шивачки у нас.