Според Министерството на вътрешните работи на Германия, планираните ограничения върху използването на компоненти от китайски доставчици в 5G мрежите няма да доведат до допълнителни разходи за телекомуникационните оператори, пише изданието "ВиртшафтсВохе" (WiWo), цитирайки документ на ведомството.

В него е посочено още, че китайските компоненти трябва да спрат да присъстват в оборудването за мобилни станции до 2026 г. - срок, който е напълно достатъчен за постепенна замяна на компонентите на китайските доставчици "Хуавей" (Huawei) Зед Ти И, се посочва в цитирания документ, съобщава ДПА.

Към момента мрежите на "Дойче Телеком" (Deutsche Telekom) и "Водафон" (Vodafone) вече не съдържат компоненти на посочените по-горе доставчици, а "Телефоника" (Telefonica) е на път да ги замени в своята до 2025 г.

С действията си правителството показва, че иска да изпрати ясен международен и вътрешнополитически сигнал за това, че може да бъде провеждана политика за сигурност, която да не причинява допълнителни разходи на операторите", пише още в документа, цитиран от WiWo.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук