Киев трябва да спре да се противопоставя на изграждането на газопровода "Северен поток 2" и да критикуват Германия за участие в проекта. Това заяви президентът на ФРГ Франк-Валтер Щанмайер на брифинг за журналисти в украйнската столица. 

Щайнмайер обясни на украинците колко много неща прави Германия, за да гарантира сигурността на Украйна, включително и в икономическата сфера. 

"Не трябва да ни обвинявате. Дори и да говорим за "Северен поток-2", ние говорим също така и за бъдещето и сигурността на Украйна ", каза президентът на Германия.

Берлин е за гарантиране на доставката на "синьо гориво" през украинската територия, така че Киев не не може отправя обвинения срещу Германия, страховете на украинските власти, че може да загубят транзита на руски газ нямат основание, заяви Щайнмайер.

"Видяхте, че Германия полага усилия да осигури транзит на газ през Украйна. За това има преговори с Европейския съюз, надявам се, че ще донесат резултати ", посочи Щайнмайер, цитиран от тв каналът "112 Украйна".

Превод: БЛИЦ