"Ако правителството, предложено от Слави Трифонов на 12-и юли се беше състояло, то щеше да е модерно и реформаторско и нямаше да предложи актуализация на бюджета."

Това заяви първият кандидат-премиер от партията на ИТН Николай Василев в ефира на БНТ и предаването "Панорама". 

"Подкрепях горещо публично консервативната бюджетна политика на тяхното правителство до септември месец на 2020 година. Тогава обаче се случи голям бюджетен обрат и тогава дадох огорчено интервю. Уж заради кризата, а всъщност с предизборни намерения, се промени обществения договор и бюджетната политика на страната", каза той. 

"За нула време в края на годината се образува бюджетен дефицит от 5 млрд. лева. Те отидоха в сфери, които нямат общо с пандемията - за огромни харчове, основно без обществени поръчки - 7,788 млн. лева", каза Василев.

"В началото на годината беше вкаран огромен бюджет за страната - най-големият в историята ни. Всички бяха против. А сега служебно правителство иска в средата на годината той да се увеличи с няколко милиарда. Това разбива финансовата стабилност на страната", каза Василев.

Той изтъкна 4 неща, заради които актуализацията на пенсиите в момента е била тотална грешка:

"Защо пенсиите се увеличават по средата на годината - това отваря грозен прецедент. Второ - ако това наричаме пенсионен модел, то аз не бих. Не може пенсионерите да получават една и съща пенсия. Какво да кажем на младите хора сега - защо да плащаме осигуровки и данъци, като ще получаваме все едно и също", каза той. 

"Третата ми критика е дефицитът на НОИ. За тази година вървим в посока той да е 8 млрд. Това пенсионен модел ли е или разхитително раздаване на пари преди избори", каза той. 

"Четвъртата ми критика е следната: на колко нараснаха разходите като процент от БВП? Вървим към 45%. Конкретно за перото пенсии е около 3% за БВП. Това го е нямало в историята на Българския преход", каза Василев. 

Въпреки че водещият Бойко Василев се опита да обясни на икономиста, че сме в тежка пандемия и така се процедира по цял свят, Николай Василев отказа да приеме забележката.

"С ИТН имаме много прилики по всички важни стратегически въпроси за държавата. Не са ме подвели и изиграли. Готов съм да им помагам до тогава, докогато те считат, че съм им полезен", каза той. 

Според него социологическите проучвания не винаги са верни и има много неща, които могат да се случат през следващите два месеца.