Влизането в Еврозоната е нещо, което ще се случи в бъдеще. Има стъпки, които трябва да се направят, за да сме технически подготвени. Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV вицепремиерът Атанас Пеканов.

Според него на първо място хората трябва да са информирани, че има и ползи има и загуби от подобно нещо. 

"Темата с дълговата спирала често се коментира, но тя е в аджендата на Министерството на икономиката. Влизайки в Еврозоната никой няма да ни каже да вземем 2 млрд. дълг. С темата много се спекулира", смята той.

"Рискове могат да бъдат менажирани, включително и дълговият риск. Той може да бъде контролиран от държавата", смята Пеканов.

"Най-важната част от плана за преминаване към еврото е контролът на цените и мониторинга. В момента, в който имаме одобрението да приемем еврото, гражданите трябва да са защитени. Трябва да има контрол върху преизчислението", заяви той. 

"В последната една година Еврозоната стана много по-силна. Приеха се мерки и инструменти, чрез които се помага на по-слабите страни и на тези, които са най-силно засегнати от пандемията", уточни той.

Според него е много важно да се избере точният момент, в който ще се присъединим към Еврозонта. 

"Високите нива на инфлация през лятото бяха очаквани. За България за август тя е 2,5%. Това са тенденции в цяла Европа. В момента страната ни е с историческо ниски нива на безработица и това покачва цените на стоките. Инфлацията е преходна и временна и върви с икономическото възстановяване", каза той. 

По думите му трябва да се защитят най-социално слабите. Те са тези, които най-много понасят тази тежест. Актуализацията на пенсиите е много важно и е добре, че тя се направи", категоричен е той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!