Работодателски организации и синдикатите организират от 12 ч. протест пред Министерския съвет с искане за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока, които да не са за няколко фирми, а за всички 600 000 небитови потребители.

Бизнесът и синдикатите настояват да бъдат предприети спешни мерки за овладяване цените на електроенергията.

Цената на борсовия пазар вече надхвърля 450 лева за мегаватчас, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал, предаде Bulgaria ON AIR.

От бизнеса искат помощите да са в размер на 75% от разликата между цената на борсата ден напред. Протестиращите настояват и за преразглеждане на мярката "60/40", която според тях е неефективна.

В протеста ще се включат представители на ресторантьорския, хотелиерския и туристическия бранш и други.

Междувременно родители излизат на протест тази вечер пред Министерството на здравеопазването. Недоволството им е продиктувано от затварянето на училища и въвеждането на дистанционното обучение.

Организаторите на проявата настояват институциите да направят всичко възможно за осигуряване на присъствено обучение за децата им.

"Бизнесът няма да оцелее. В нашия бранш, а именно туризма очакваме да има фалити, най-вече заради цената на електроенергията. Вече две години сме в тази ситуация. Със сигурност ще има много колеги, които няма да могат да издържат. 

Антигенни тестове ще получим. Въпросът е дали ще получим тестове за антитела, които за нашата държава са изключително важни. Знаем, че много голяма част от хората са преболедували, но по една или друга причина не са регистрирани в системата. Това ще вдигне броят на тези, които отговарят на изискванията да ходят по съответните обекти
", каза Емил Коларов, от Сдружение на заведенията в България пред NOVA NEWS.

"Всички се обединихме още вчера и през последните месеци. Нямаме друга опция. Протестите ще продължат до постигане на целите. Тази цена на тока е непосилна. Ние сме единствената страна в Европа, в която държавата изцяло е абдикирала и е оставила всякакъв вид бизнес да се оправя сам. Това няма как да продължи", допълни Алибегов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ