През следващата седмица се готви за предложение за актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов пред Нова телевизия. 

"Ще предложа поемането на дълг - около милиард", заяви Горанов. 

„Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, каза още той. 

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати“, каза още той.

"Не искаме да запазим предприятията, които не могат да се запазят, а бизнесите, които виждат перспектива и искат да се възползват от помощта. Това не е мярка за бизнеси, които ще фалират", коментира мярката 60/40 финансовият министър.

"Има бизнеси, които бързо се адаптират, а има и предприятия, които по-трудно могат да преминат към промяна на дейност.

Мярката е за работодателите, които искат да запазят заетост. Тези, които не искат да се разделят със своя резерв и не искат да проявят солидарност, да не приемат мярката. 60/40 е с грижа за работника, а не за бизнеса и работодателите, които не искат да участват", допълни Горанов. 

"Не можем да отделим ресурс като Германия и САЩ. Ще видите, че Франция дава по-малко от нас, ако сравним средствата и БВП на страната", разкри финансовият министър. 

"Сега последиците за икономиката са да задоволим преките нужди на хората", каза още той. 

"Ще предложа първоначален вариант за актуализацията на бюджета с повече финансиране за бизнесите. Става въпрос за милиарди левове", съобщи Владислав Горанов. 

"Не предвиждаме намаляването на ДДС за ресторантите, не всички плащат такъв. Временно се отлага дебатът за наредба Н18", отговори министърът на финансите. 

"БНБ и търговските банки ще анонсират единна стратегия за отсрочвания на банкови кредити", завърши Горанов и уточни, че тази мярка няма да е "кредитна ваканция".