С кратка церемония в присъствието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, постоянния представител на Програмата на ООН за развитие Хенри Джаклин и кмета на Община Бургас Димитър Николов бе официално открит първият обновен блок в града по проекта „Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”.
Инициативата е реализирана съвместно от МРРБ и ПРООН, с партньорството на Община Бургас. Жилищната кооперация представлява 5-етажна сграда, с 10 апартамента, въведена в експлоатация през 1989 г. и строена по системата едропанелно жилищно строителство /ЕПЖС/.
Извършените строително-ремонтни дейности възлизат на обща стойност 124 044 лева и включват поставяне на допълнителна външна топлоизолация на покрива, ограждащите стени и плоча над сутерена и подмяна на външната дограма. Тези дейности ще ограничат топлинните загуби, а очакваните разходи за отопление съществено ще се намалят. Ремонтиран и отводнен е покривът и е подменена хидроизолацията му. Сменени са също така амортизирани инсталации в общите части на сградата, за да се намалят загубите на питейна вода и на топлинна и електрическа енергия.

Цялостното обновяване на блока гарантира енергоспестяващ ефект, подобрени шумоизолационни характеристики и защита на конструкцията на сградата от климатичните влияния. Подобрени са още видът и сигурността на общите помещения в сградата, като са боядисани стените на стълбищната клетка и са ремонтирани вратата, козирката и стъпалата на входа.
До обновяването на сградата се стигна, след като миналата година собствениците на всички апартаменти успяха да постигнат съгласие за участие в проекта. Тогава собствениците заплатиха 80% от стойността на строително-ремонтните дейности на своите имоти и получиха съфинансиране от страна на проекта в размер на 20%. Максималната сума, заплатена от собственик на жилище в сградата, възлиза на 5 898 лева. Дейностите по благоустрояването на прилежащото и междублоково пространство са на стойност 15 492 лева, като 90% от сумата осигури Община Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в града. /БЛИЦ