"Дайте да не манипулираме хората, те не са паднали от небето!", така призова шефът на КНСБ Пламен Димитров. А неговият опонент в студиото на БНТ тази сутрин бе зам.-председателят на БСК Мария Минчева.

Тонът между двамата бе изострен през цялото време, като неведнъж преминаваше нормалните граници. "Ако обърнете внимание защо сме били против дадено число, в тези моменти винаги сме казвали, че не разбираме как се е стигнало до него. Това е спора! Визията трябва да бъде тристранно сътрудничество - работодатели, държава, синдикати, заяви Минчева. 

Увеличаването на средната заплата в София вдига равнището и в цялата страна, и това е изключение. Трябва да имаме едно балансирано число, от което да се вдига нагоре по сектори.

Въпросът как ще се отрази новият механизъм за минималната работна заплата отново възпламени страстите между събеседниците в студиото.

"Най-добре е да се измери на годишна база според мен. Твърдението, че като се вдига минималната заплата, ще започне да се плаща на черно, го слушаме вече от 30 години. Това просто не е вярно! Нивата в България все още са толкова ниски, че нейното увеличение не може да се отрази така. А когато тя се увеличава, тя става атрактивна за трудна на хората", категоричен е Пламен Димитров.

"Ще създадем армия от работещи на минимална работна заплата, а парите, които са малко над тази заплата, ще бъдат давани в плик. Това не е решение", контрира го Минчева.

"Ако ви оставя да живеете с 950 лв в София съм сигурен, че няма да издържите!", продължи Димитров.

"А с 1000 ще издържите ли?", отвърна му Минчева.

Двамата така и не стигнаха до консенсус по важните въпроси, свързани с минималната работна заплата и труда на хората.

Според Минчева бизнесите планират увеличение на темпа на заплащане.

"Бизнесът реагира адекватно. Друг е въпроса, че всички прогнози за България са, че ще се запази нивото на инфлация през 2022 с тенденция към намаляване на половина. Ще се очаква един спад на икономическия растеж и ще има едно задържане на равнищата на заплащане."

"Ние сме не само в държавния, но и в частния сексотр. Частният сектор реакира адекватно. Смятам, че инфлацията ще продължи да се успокоява, но ще бъде двуцифрена. Дали ще падне под 10 процента в края на годината, ще видим. Но това предполага и по-сериозно увеличение на заплатите, което е абсолютно логично. Средните числа на заплатите не можаха да покрият инфлацията, видяхме го много добре. И последно, това, което се чува - че някой смята да дава заплатите в плик, е престъпление и е наказуемо", завърши Димитров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук