От догодина лихвите по кредитите ще започнат да се покачват плавно, прогнозира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на Българската академия на науките. Той бе категоричен, че вече има ясни сигнали за навлизане на икономиката в негативен цикъл, с което може да се обясни и решението на БНБ да въведе 0,5 % антицикличен капиталов буфер.
 
„В "Еклисиаст" е казано „Има време за събиране на камъни, има време за разхвърляне“. По същия начин е и в икономиката, както имате четиригодишни времена, както има нощен цикъл, цикъл на сезоните, така и в икономиката има периоди на по-засилен растеж и периоди, в които влизате в застой, дори в рецесия”, обясни той пред БНР.
 
„Банките, все пак като институции, от които до голяма степен зависи икономиката в една страна, са в един по особен режим на наблюдение и поради тази причина всяка централна банка има грижата за това да принуждава банките да съблюдават определени правила. Специално в случая с антицикличния буфер – това означава, че банките трябва да заделят едни пари допълнително, така че в момента, в който икономиката навлезе в застой банките да имат едни резерви, от които да могат да покрият евентуалните загуби. Това е нещо, което не би притеснило банките“, допълни той.