Освен пари, в бюджет 2020 личат и някои реформи. Като например, че вече средства ще се дават, за да се привличат по-мотивирани и млади учители в сферата на образованието. Това каза в ''Лице в лице'' по bTV  Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика относно Проектобюджет 2020.


"Виждаме, че в това отношение се отпускат пари за постигнати резултати и като цяло вече се поставят някакви цели в образованието. ТОЛ системата също е вид промяна, защото реално погледнато потребителите ще финансират бъдещите пътища, така че определено има стъпки към промяна", посочи той. 

"Ще се променят разходите, с които ще се финансират социалните услуги и по този начин хората ще имат възможност да се измъкнат от бедността. Много деца, например, не ходят на училище не защото не искат, а защото родителите им са бедни", обясни Богданов. 

Борисов обяви важни новини за икономиката на България!

Точно такива насочени политики са нужни. Досега социалната ни политика беше подчинена на схващането, че на всеки се полага по нещо, което не беше правилно. Така че тези промени са за да се промени това и да излезем от бедността'', допълни още експертът за бъдещия бюджет.

Той сподели, че след икономическата криза през 2009 г. бюджетното мислене у нас е било как да оцелеем, за да не последваме съдбата на Гърция.

Вижте колко става минималната заплата у нас от 1 януари 2020 година

"Както изглежда по бюджета, доходите ще растат, пенсиите също малко ще се вдигнат... но е и важно какво ще се случи в реалния сектор, какво ще се случи в индустриалното ядро на Западна Европа, като в една Германия, например. Но най-важното в крайна сметка е бюджетът да удържи на един евентуален външен шок'', посочи в заключение Богданов.