Правителството прие бюджета на страната за следващата година. Основните приоритети за догодина са за образование, здравеопазване, отбрана, съобщава Нова тв.

През 2020 година 360 милиона допълнително ще се заделят за заплати на учителите. С 10 на сто ще се повишат и доходите в администрацията.
Минималната заплата от 1 януари става 610 лева. Бизнесът не иска нейното административно увеличение, а синдикатите държат тя да не се облага. И на двете обаче държавата казва: няма да стане.

Проектът предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%, предаде БГНЕС. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г.

От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на достигнатото през 2019 г. ниво от 1200лв. Тази стойност ще се прилага за всички пенсии, без оглед на момента на отпускането им.

Прогнозите са, че през 2020 г. средният осигурителен доход ще достигне 1063 лв., което е ръст от 7,8% в сравнение с очакваната му стойност през настоящата година.

Средногодишният брой осигурени лица се очаква да се увеличи на 2,796 млн.

През 2020 г. за изплащане на пенсии са предвидени 10,576 млрд. лв. - със 729,1 млн. лв. повече в сравнение с очакваните разходи през настоящата година. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица ще се повиши от 560 лв. на 610 лв., а за земеделските стопани от 400 лв. на 610 лв.

Максималният размер на осигурителния доход се запазва 3000 лв. Не се променят и размерите на осигурителните вноски за фондовете на държавното обществено осигуряване, а също и съотношенията между осигурителите и осигурените лица.

Със законопроекта се предлагат и промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване, както и някои изменения, с които се прецизират разпоредби относно правата на осигурените лица.

Преди правителственото заседание премиерът похвали бюджет 2020-та - за всички имало повече.

„Държавата миналата година, ви казах, е в добра кондиция, сега е в по-добра кондиция. В момента сме трети по нисък външен дълг. Това показва отговорността към следващите поколения. В момента сме по контрабанда - най-добрите в Европа.

Затова 3 милиарда повече имаме пари в бюджета, затова си позволяваме за учителските -10% увеличение, защото сме убедени, че колкото по-образована е нацията, безработицата рекордно ще намалее. Само на тези, които не им се работи, те не работят”, коментира Борисов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!