Би трябвало да се избягват политическите рискове като това да не се харесаш на някого. Би трябвало да се обяви данъчна ваканция или премахване на данъци, за да се осигури по-бърз икономически растеж. Самоосигуряващите се в момента са никъде. 

Би трябвало да се преконструира работата на Банката за развитие, тя не трябва да дава директни кредити, а всичко трябва да минава през банките. Банката за развитие би трябвало да бъде част от системата. 

Директните плащания трябва да са само за малкия и за средния бизнес, като те трябва да минават през банките“.

Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев по повод мерките в подкрепа на бизнеса в ситуацията на пандемия. 

По думите му има наслагване на две рецесии

„Има икономически и логистични мерки. Логистичните са едни и същи от Древна Атина до ден днешен - заразата трябва да се ограничи, няма друг начин.

Това води до спиране на човешкия фактор в икономиката, тогава идва сегментът - отпускане на средства, при положение че има желание за възстановяване на икономиката и да има относително бърз растеж след време“. 

В предаването „Неделя 150“ Станчев допълни: 

През последните 10 години има по-бавен потенциален ръст на икономиката в сравнение с предишното десетилетие. Производителността расте с три пъти по-малка скорост, ръстът на БВП е два пъти по-нисък, създаването на нови работни места е до три пъти по-бавно от периода преди 2008 година“.