Икономисти смятат, че настоящият процент на безработица може да продължи дълго време в САЩ и да стане „вечен“. Това пише Bloomberg Economics.

Причината за това е „преразпределителният шок“ - явление, при което се появяват нови работни места в някои сектори, а броят им намалява в други. Проблемът е, че отнема повече време да се създадат нови работни места.

Според авторите на изследването дори мащабните стимулиращи програми няма да са достатъчни за намаляване на безработицата.

Възможно е възстановяване на националния пазар на труда в средносрочен план, но това няма да продължи дълго.

Отбелязва се, че през последните седмици в Съединените щати се наблюдава намаляване на броя на новите молби за обезщетения за безработица в сравнение с рекордното пролетно ниво, но това не означава, че съкращенията са приключили. Сега високопоставените служители попадат под съкращенията.

Bloomberg подчертава, че „шокът от преразпределение“ предизвика около 30 процента съкращения през последните месеци, а други 50 процента представляват последствията от икономическата блокада. 20 процента от съкращенията са причинени от високи обезщетения за безработица, поради което уволнените работници не искат да търсят нова работа.

Експертите отбелязват, че сега правителството ще трябва да разработи по-гъвкав подход за подпомагане на икономиката, който ще се основава на отпускането на помощ само на онези предприятия, които в нормални ситуации биха показали добри финансови резултати.

Превод: БЛИЦ